JÍVÍNK

jovonk.com

Subtitle

BLOG

 

view:  full / summary

KLIMA KATASZTROFA - 1. UPDATE

Posted on October 13, 2018 at 2:20 AM Comments comments (0)


Jól látható, hogy idén szokatlan melegedés tapasztalható, illetve egy évtizede különösen télen (!!!) lép fel jelentős hőmérsékleti anomália (melegedés) az északi-sarki területen.

MI AZ OKA?

Október 2-án a Beaufort-tengeren (Bering-szoroson, Csendes-óceánon túl, az Arktikus-óceánon) a víz hőmérséklete 12,8C fok volt. A Bering-szorosban a víz hőmérséklete 6, illetve 6,4C fokkal melegebb, mint az 1981-2011 közötti időszakban. Nem sokban különbözik az Atlanti-óceán felől érkező vízzel a helyzet, sőt, sok esetben még súlyosabb is. Svalbard környékén évek óta 17-18C fokokat mérnek ősszel, a korábbi néhány fok helyett.

De nem csak az a baj, hogy meleg víz érkezik az Északi-óceánba, hanem, hogy a sótartalom is növekszik, amitől a jég nehezebben fagy meg és még inkább, hamarabb olvad el. Mind az Atlanti-, mind a Csendes-ócen felől növekvő sótartalmú víz érkezik és az Északi-sark területén csökken a csapadék mennyiség (eső, hó), így a sótartalom meglehetősen gyorsan növekszik.

A metán szint október 2-n 2838ppb volt, míg október 7-én 2859ppb, amely fokozza az olvadást, mint üvegházhatású gáz. A magas koncentráció oka pedig a metán-hidrátból kiszabaduló metán.

Prepperkedes - bevezeto helyett

Posted on October 10, 2018 at 7:10 AM Comments comments (2)

Bevezető helyett egy gyakori válasz: "Nincs erre pénzem!"


A legtöbb ember esetében ez a válasz egyszerűen nem igaz. A többiek esetében pedig kijelenthető, hogy végül is senkinek sincs (erre). A felkészülés egy lassú és apránként zajló folyamat... de nézzünk egy példát.


A Lifestraw személyi vízszűrő ára 8.490 Forint (korábban 7.990 Forint volt) és 1.000 liter vizet szűr meg. Azaz 1 liter iható víz 8,5 Forintba kerül. Mennyibe is kerül a legolcsóbb ásványvíz litere? Mennyibe is kerül egy liter csapvíz a fővárosban? Kerekítve 3 Forint.


Köszönöm a figyelmet!


Mellesleg ugyanez a Lifestraw hosszú tesztelések után, hivatalosan 4.000 liter víz szűrésére képes, még pedig igen impozáns értékekkel, amelyek az amerikai és EU ivóvíz szabványoknak megfelelnek. Vagyis az ár mindjárt 2 Forint. Mennyibe is kerül 1 liter csapvíz? Ja, hogy 3 Forintba.


A Lifestraw steel személyi szűrő, amely aktív szénszűrővel is rendelkezik, szintén 4.000 litert szűr. Ára 20.800 Forint, azaz 5 Forint per literért ad iható vizet.


Ennyit a pénz hiányáról, mint érv.


Mellesleg elnézve a wellness szállodákat vagy a nyaralási képeket a legtöbb ismerősöm esetében, egy év nyaralás nélkül és a felkészülés terén hétmérföldes csízmával lépnének előre.


Rss_feed