JÍVÍNK

jovonk.com

Subtitle

BLOG

KLIMA KATASZTROFA - 1. UPDATE

Posted on October 13, 2018 at 2:20 AM


Jól látható, hogy idén szokatlan melegedés tapasztalható, illetve egy évtizede különösen télen (!!!) lép fel jelentős hőmérsékleti anomália (melegedés) az északi-sarki területen.

MI AZ OKA?

Október 2-án a Beaufort-tengeren (Bering-szoroson, Csendes-óceánon túl, az Arktikus-óceánon) a víz hőmérséklete 12,8C fok volt. A Bering-szorosban a víz hőmérséklete 6, illetve 6,4C fokkal melegebb, mint az 1981-2011 közötti időszakban. Nem sokban különbözik az Atlanti-óceán felől érkező vízzel a helyzet, sőt, sok esetben még súlyosabb is. Svalbard környékén évek óta 17-18C fokokat mérnek ősszel, a korábbi néhány fok helyett.

De nem csak az a baj, hogy meleg víz érkezik az Északi-óceánba, hanem, hogy a sótartalom is növekszik, amitől a jég nehezebben fagy meg és még inkább, hamarabb olvad el. Mind az Atlanti-, mind a Csendes-ócen felől növekvő sótartalmú víz érkezik és az Északi-sark területén csökken a csapadék mennyiség (eső, hó), így a sótartalom meglehetősen gyorsan növekszik.

A metán szint október 2-n 2838ppb volt, míg október 7-én 2859ppb, amely fokozza az olvadást, mint üvegházhatású gáz. A magas koncentráció oka pedig a metán-hidrátból kiszabaduló metán.

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments